Cancerul colorectal
Cancerul colorectal este o forma frecventa de cancer, care afecteaza pe parcursul vietii 1 din 21 de barbati (4,7%) si 1 din 23 de femei (4,4%).
De cele mai multe ori, apare prin transformarea unui polip, adica a unei mici protruberante crescute pe interiorul colonului sau rectului. Nu toti polipii devin cancerosi, unele tipuri fiind mai periculoase decat altele, iar polipii mari avand un risc mai ridicat decat cei mici. Odata ce polipul a devenit canceros, creste, astupand intestinul si ingreunand tranzitul, invadeaza peretele colonului si se imprastie in alte organe.
Factori de risc ale cancerului colorectal
Mai multi factori legati de stilul de viata au fost corelati cu riscul de cancer colorectal. Persoanele sedentare, supraponderale sau obeze prezinta un risc mai mare de a dezvolta si de a muri de cancer colorectal. Dimpotriva, un stil de viata activ si greutatea corporala normala ar putea ajuta la reducerea riscului. Nici obiceiurile alimentare nu sunt lipsite de importanta cand vine vorba de riscul de cancer colorectal. O dieta bogata in carne rosie si carne prelucrata creste riscul, in timp ce dietele bogate in legume, fructe si cereale integrale au fost asociate cu un risc mai mic. Persoanele care fumeaza, ca si cele care consuma bauturi alcoolice in cantitate mare sunt mai predispuse la aparitia cancerului colorectal.
Persoanele diagnosticate cu boala inflamatorie intestinala, fie rectocolita ulcerohemoragica, fie boala Crohn, sunt predispuse la aparitia cancerului colorectal. Un alt factor important este prezenta polipilor pe intestin, care determina un risc crescut de cancer colorectal, mai ales in cazul in care au dimensiuni mari sau in numar mare. Daca ati avut cancer colorectal, chiar daca acesta a fost complet indepartat chirurgical si vindecat, sunteti mai susceptibil de a dezvolta noi tumori in alte zone ale colonului si rectului. Sansele ca acest lucru sa se intample sunt mai mari daca primul cancer colorectal a aparut la o varsta tanara.
Aproximativ 5% pana la 10% dintre persoanele care dezvolta cancer colorectal au mostenit defecte genetice responsabile de sindroame asociate cu cancerul colorectal, cum sunt polipoza adenomatoasa familiala (FAP) si sindromul Lynch (cancer colorectal ereditar non-polipozic). De aceea, daca aveti o ruda de gradul unu (parinte, frate sau copil) care a avut cancer colorectal, riscul ca si dumneavoastra sa fiti afectat creste, mai ales daca ruda a fost diagnosticata cu cancer inainte de varsta de 45 de ani, sau in cazul in care mai multe rude sunt afectate. Daca aveti membri de familie cu polipi adenomatosi, riscul dumneavoastra de cancer de colon este, de asemenea, mai mare.
In concluzie, oricare dintre acesti factori de risc trebuie sa va determine sa fiti vigilent. Adoptati o alimentatie sanatoasa, aveti grija la greutatea corporala si nu neglijati activitatea fizica. In plus, cu ajutorul colonoscopiei polipii se pot depista inainte sa apuce sa se cancerizeze, iar aceasta investigatie va este recomandata dupa varsta de 50 de ani si chiar mai devreme daca aveti in familie cazuri de polipi sau de cancer colorectal.
Semnele si simptomele cancerului colorectal
O perioada indelungata, cancerul colorectal nu cauzeaza simptome, insa, atunci cand creste suficient de mare apar si semnalele de alarma. Poate sa fie vorba de schimbarea tranzitului intestinal, cum ar fi diarea, constipatia, sau eliminarea cu efort a unor scaune subtiri ”ca degetul”, fragmentate. Alte neplaceri pot fi sangerarea rectala, aparitia de sange in scaun, crampe sau dureri abdominale, slabiciune si oboseala, scadere in greutate neintentionata. Uneori, pierderea unei cantitati mici de sange care nu se observa cu ochiul liber in scaun, dar pentru un interval mare de timp duce la scaderea hemoglobinei (anemie), care poate fi primul semn al cancerului colorectal.
Oricare dintre aceste semne trebuie sa va determine sa mergeti la medic. Mai bine sa constatati ca v-ati speriat degeaba, decat sa ignorati problema si sa ajungeti la doctor prea tarziu, cand nu mai exista sanse de vindecare!
Diagnosticul cancerului colorectal
De obicei, cancerul colorectal este depistat cu ajutorul colonoscopiei, cu ocazia careia se va lua si un fragment din tumora pentru a fi analizat la microscop. Examene suplimentare, cum sunt ecografia abdominala, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara pot fi folosite pentru a arata cat de mare este tumora si daca s-a raspandit si in alte organe. In functie de aceste aspecte, medicul va decide tratamentul de care este nevoie: chirurgical, radioterapie, chimioterapie, sau o combinatie a acestora.
Alte teste de laborator pot fi, de asemenea, efectuate pe specimenele de biopsie pentru a ajuta la o mai buna clasificare a cancerului. Medicii pot cauta modificari specifice ale genelor din celulele canceroase care ar putea afecta modul in care cancerul este cel mai bine tratat. De exemplu, se testeaza celulele pentru modificari ale genelor KRAS, NRA si BRAF, care pot ghida tratamentul cu anumite medicamente antineoplazice.
Mai nou, avem la dispozitie teste foarte complexe, care folosesc markeri ai celulelor canceroase pentru a depista cancerul, dar si pentru a prezice raspunsul la medicamente, riscul de aparitie a metastazelor si de reaparitie a bolii dupa tratament. De exemplu, testul ONCOTRACE ofera informatii despre prezenta celulelor canceroase in sange. ONCONOMICS evalueaza raspunsul tumorii la medicamente. METASTAT prezice tendinta la aparitia metastazelor. Toate aceste teste il pot ajuta pe medic sa decida care este cel mai potrivit tratament in cazul dumneavoasta.