Oncologia de precizie

Abordarea unui pacient, in locul abordarii unei boli

Progresele pe care le inregistreaza cercetarea medicala aduc atat de multe informatii cu privire la particularitatile individuale ale pacientilor cu cancer incat, cel putin in oncologie, tratamentul ”standard” pentru toti pacientii adunati sub acelasi diagnostic va fi, in curand, o amintire. Particularitatile genetice si biologice ale individului fac raspunsul terapeutic, evolutia si complicatiile sa fie atat de diferite, incat singura solutie care se impune este medicina personalizata. Si chiar tumorile sunt formate din populatii celulate atat de diverse incat accentul trece mai departe de individ, la tipul de celule canceroase pe care le prezinta.


Cercetarile arata ca fiecare tumora este formata din mai multe subpopulatii de celule, cu caracteristici diferite. Unul dintre subseturi, numit de celule stem canceroase (Cancer Stem Cell Like cells - CSCs), determina aparitia bolii, conduce progresia, rezistenta la tratament si recidiva. Aceasta populatie are capacitatea de a invada organele din jur, de a intra in circulatia sangvina si limfatica, grefand organe indepartate, in scopul de a genera metastaze si recidive.


Atunci cand un pacient este tratat si celulele canceroase sunt distruse, pacientul fiind considerat in remisiune, se estimeaza ca mai ramane o populatie de 109 pana la 1012 celule tumorale. In acest stadiu, numai celulele stem canceroase supravietuiesc, colonizand alte organe si generand, in timp, metastaze. Prin urmare, este important ca, si in context de remisiune, sa se detecteze celulele stem canceroase, cu scopul de a intarzia si mai mult riscul de recidiva si, de asemenea, sa se genereze optiuni pentru a trata chiar si aceste tipuri de celule.


In acest context, testele R.G.C.C descopera si analizeaza celulele canceroase in fiecare etapa a bolii. In ciuda populatiei rare de celule tumorale circulante, acestea prezinta atribute metastatice, fiind legate de progresia cancerului. R.G.C.C. Group a stabilit o noua metoda de identificare a acestora cu sensibilitate de 86,6% si specificitate de 83,3%. Astfel, izolarea si identificarea celulelor ofera informatii pentru: detectarea timpurie a cancerului, diagnosticul noilor cancere, monitorizarea cancerelor existente, tratamentul personalizat al cancerului, prognostic - furnizarea de informatii cu privire la riscul de recurenta a unui cancer.

 

Terapia empirica versus terapia personalizata

 

Terapia empirica

 

Terapia personalizata

 

Modelul teoretic de utilizare a testelor R.G.C.C

Pentru a identifica substantele si medicamentele active impotriva bolii se recomanda:

 

Pentru a identifica daca pacientul este capabil sa metabolizeze in mod normal fiecare agent terapeutic, beneficiind de efectul biologic al acestuia, se recomanda:

 

Pentru urmarirea si monitorizarea pacientului:

 

Intervalul de timp pentru instrumentele de urmarire - pentru primul an in fiecare trimestru si apoi la fiecare jumatate de an. In cazul in care pacientul prezinta un risc scazut de recidiva se recomanda unul dintre testele de urmarire (mai ales ONCOTRACE ca prim pas). In cazul in care pacientul prezinta un risc ridicat, poate fi necesara analiza mai extinsa, pentru o abordare mai eficienta, fiind recomandat testul ONCONOMICS.

Pasii de parcurs

Pas 1

1

Aflarea mai multor detalii despre testele RGCC
Pas 2

2

Consultanta pre-testare cu medicul oncolog care va prescrie tipul de test necesar
Pas 3

3

Recoltarea probelor pentru test - se face dupa completarea formularului medical
Pas 4

4

Consultanta post-testare - raportul personalizat va fi prezentat si discutat cu medicul oncolog
Pas 5

5

Diagnosticare/ Tratament adaptat si personalizat - stabilit de medicul oncolog pe baza rezultatelor testului
Descarca formular

Pentru mai multe informatii despre teste

Comanda testul

Gama de teste