Cancerul de piele

Carcinomul cu celule bazale este nu numai cel mai frecvent tip de cancer de piele, dar si cel mai frecvent tip de cancer la om. Conform unei estimari, aproximativ 5,4 milioane de cazuri de cancer de piele cu celule bazale si scuamoase sunt diagnosticate in fiecare an.


In jur de 8 din 10 cancere de piele sunt carcinoame cu celule bazale, dezvoltate, de obicei, pe zonele expuse la soare, in special pielea capului si a gatului. Desi in trecut apareau la persoane de varsta mijlocie sau varstnice, in prezent se intalnesc si la tineri, probabil ca urmare a expunerii la soare. Aceste tipuri de cancer cresc lent si nu se raspandesc, decat foarte rar, in alte parti ale corpului. Lasate netratate, invadeaza si alte tesuturi de sub piele.


Aproximativ 2 din 10 cancere de piele sunt carcinoame cu celule scuamoase care apar frecvent pe zonele expuse la soare ale corpului, cum sunt fata, urechile, gatul, buzele si dosul mainilor. Ele se pot dezvolta, de asemenea, pe fondul unor cicatrici sau rani ale pielii si, mai rar, pe pielea zonei genitale. Cancerele cu celule scuamoase cresc mult mai frecvent in straturile profunde ale pielii si se raspandesc in alte parti ale corpului, decat cancerele cu celule bazale.


Melanomul este un tip de cancer care se dezvolta din melanocite, celulele cu pigment ale pielii. Melanoamele sunt mai rare decat cancerele cu celule bazale si scuamoase, dar sunt mult mai agresive, raspandindu-se des in alte organe ale corpului.

 

Factori de risc ai cancerului de piele
Expunerea la radiatiile ultraviolete, atat provenite de la soare, cat si de la dispozitivele de bronzare, este considerata un factor de risc major pentru cele mai multe forme de cancer de piele. Riscul de cancer de piele cu celule bazale si scuamoase creste odata cu varsta, probabil din cauza expunerii cumulative la radiatii UV de-a lungul timpului. Insa, tot mai multe cazuri se inregistreaza si in randul tinerilor. Barbatii au un risc de 2 ori mai mare decat femeile sa aiba cancer cu celule bazale si sunt de aproximativ 3 ori mai susceptibili de a avea cancer cu celule scuamoase. Cei care fumeaza sunt susceptibili de a dezvolta cancer de piele cu celule scuamoase, in special pe buze.


Persoanele care au avut cancer de piele cu celule bazale au un risc crescut sa se confrunte cu noi tumori in alte zone. De asemenea, cei care au necesitat radioterapie pentru alte cancere au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele in zona in care au primit tratament. Arsurile grave, ranile, zonele de piele afectate de boli inflamatorii sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de piele. Xeroderma pigmentosum este o boala foarte rara, mostenita, in care scade capacitatea celulelor pielii de a repara daunele ADN-ului cauzate de expunerea la soare. Persoanele cu aceasta tulburare dezvolta mai multe tipuri de cancer de piele, incepand din copilarie.


Sistemul imunitar slabit ca urmare a unor boli (SIDA) sau tratamente (terapii biologice, corticosteroizi) predispune la aparitia cancerului de piele. Din acest motiv, riscul de cancer de piele la persoanele care au suferit un transplant si primesc tratament imunosupresor poate atinge 70% in decurs de 20 de ani de la transplant. Cancerele cutanate la persoanele cu un sistem imunitar slabit tind sa creasca mai repede si sunt mai des fatale.
Virusurile papilloma umane, in special cele care afecteaza zonele genitale, anale si pielea din jurul unghiilor, par a fi legate de cancerul de piele in aceste zone.

 

Simptome ale cancerului de piele
Cancerele de piele nu provoaca simptome suparatoare pana cand ajung la dimensiuni mari. Dar, de obicei, pot fi vazute sau simtite cu mult timp inainte.
Carcinoamele cu celule bazale pot aparea ca:

 

Carcinoamele cu celule scuamoase tind sa apara pe zonele expuse la soare ale corpului, cum ar fi fata, urechile, gatul, buzele si dosul mainilor. Mai rar, se formeaza in pielea zonei genitale. Ele se pot dezvolta, de asemenea, in alte zone, pe fondul unor cicatrici sau rani ale pielii. Aceste tipuri de cancer pot aparea ca:

 

Cel mai important semnal de avertizare pentru melanom este o pata noua pe piele sau care isi modifica dimensiunea, forma sau culoarea. Un alt semn important este o pata care arata diferit de toate celelalte pete de pe piele.

Regula ABCDE:
– Asimetrie: o jumatate a unei alunite nu se potriveste cu jumatatea cealalta.
B - Bordura: marginea este neregulata, zdrentuita, crestata sau neclara.
C - Culoare: culoarea nu este aceeasi peste tot si pot sa apara nuante de maro sau negru sau, uneori, roz, rosu, alb sau albastru.
D - Diametru: leziunea este mai mare de 6 milimetri in diametru.
E - Evolutie: alunita se schimba in dimensiune, forma sau culoare.

 

Alte semne de avertizare sunt:

Daca observati oricare dintre aceste semne pe piele, medicul dermatolog este cel care va poate ajuta. Nu amanati consultatia! E important sa tineti minte ca melanomul diagnosticat devreme are sanse foarte mari de vindecare, insa in fazele tardive este, de obicei, mortal.

 

Diagnosticul cancerului de piele
Daca aveti o zona anormala, care ar putea fi cancer de piele, medicul dumneavoastra va face examene si teste pentru a afla daca este cancer sau o alta afectiune a pielii. Biopsia pielii, adica prelevarea unui fragment care va fi examinat la microscop, este un test bun pentru confirmarea diagnosticului definitiv. In cazul in care aria suspecta este prea mare pentru a fi extirpata in intregime, se recolteaza doar o proba de tesut pentru ca apoi aceasta sa fie analizata la microscop.


Exista variate teste imagistice pentru investigarea diseminarii cancerului cutanat in corp, ca de exemplu, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara, tomografia cu emisie de pozitroni.
Si in cazul acesta, analizele genetice sunt de mare ajutor. De exemplu, prezenta mutatiei BRAF arata ca pacientul cu pricina ar putea beneficia de un medicament care tinteste exact proteina defecta. Evaluarea raspunsului tumorii la tratament se poate face si prin testarea celulelor canceroase circulente, folosind testul  ONCONOMICS. In plus, testul METASTAT prezice tendinta la aparitia metastazelor. Toate aceste teste il pot ajuta pe medic sa decida care este cel mai potrivit tratament in cazul dumneavoasta.

Pasii de parcurs

Pas 1

1

Aflarea mai multor detalii despre testele RGCC
Pas 2

2

Consultanta pre-testare cu medicul oncolog care va prescrie tipul de test necesar
Pas 3

3

Recoltarea probelor pentru test - se face dupa completarea formularului medical
Pas 4

4

Consultanta post-testare - raportul personalizat va fi prezentat si discutat cu medicul oncolog
Pas 5

5

Diagnosticare/ Tratament adaptat si personalizat - stabilit de medicul oncolog pe baza rezultatelor testului
Descarca formular

Pentru mai multe informatii despre teste

Comanda testul

Gama de teste