Cancerul de prostată
Cancerul de prostata apare atunci cand celulele prostatice se modifica, se inmulţesc necontrolat şi dau naştere la formatiuni tumorale. El este rezultatul unei interacţiuni complexe intre factori care tin de varsta, factori genetici, hormonali şi factori de mediu. Celulele canceroase se dezvolta in structura prostatei, invadeaza tesuturile din vecinatate si pot migra la distanţa prin vasele sangvine sau limfatice, producand noi tumori in alte organe sau tesuturi.
Ce cauzeaza cancerul de prostata?
Cancerul de prostata apare rareori inainte de varsta de 50 ani şi este foarte frecvent la barbaţii trecuti de 60 de ani. Daca frecventa este de 1 din 2.500 la barbatii de 45 de ani, 1 din 43 de barbati cu varsta de 60 ani si 1 din 9 barbati cu varsta de 75 de ani se vor confrunta cu aceasta boala. Se estimeaza ca, daca ar trai 140 de ani, toti barbatii ar avea cancer de prostata. Populaţia afro-americana este expusa unui risc superior celorlalte rase, la polul opus fiind populaţiile asiatice.
Nivelul testosteronului influenteaza aparitia cancerului de prostata, ca si istoricul familial - barbaţii care au avut o ruda de gradul intai diagnosticata cu cancer de prostata au un risc dublu de a dezvolta aceasta boala, in timp ce prezenţa in familie a doi sau trei pacienţi amplifica riscul de 5, respectiv 11 ori. Nici dieta nu este lipsita de importanta, o dieta bogata in grasimi de origine animala crescand riscul de cancer prostatic.
Semnale ale suferinţei prostatice
Nu toti pacientii prezinta simptome ale cancerului de prostata. De multe ori, prezenta bolii este detectata de medic in timpul unui control de rutina, simptomele tradand, de obicei, un stadiu avansat al bolii. Acestea includ:
- Nevoia de a urina frecvent, mai ales in timpul noptii;
- Dificultaţi la inceperea şi terminarea urinatului;
- Jet de urina slab sau intrerupt;
- Senzaţia ca vezica nu se goleşte complet dupa urinare;
- Hematurie - prezenţa de sange in urina;
- Hemospermie - prezenţa de sange in sperma;
- Dificultate de a avea o erectie;
- Scaderea volumului spermatic ejaculat;
- Durere la ejaculare;
- Durere locala sub forma de jena, inţepatura, senzaţie de corp strain localizat in perineu.
Daca va confruntati cu oricare dintre aceste simptome, prezentati-va de urgenta la medic. Cu cat boala este diagnosticata intr-un stadiu mai timpuriu, cu atat cresc sansele de vindecare!
Cum se stabileste diagnosticul cancerului de prostata
Medicul urolog va evalua atent simptomele si evoluţia acestora in timp, apoi va efectua un tuseu rectal care permite aprecierea dimensiunilor şi caracteristicilor prostatei. Ecografia transrectala (sonda introdusa in rect) permite masurarea exacta a prostatei şi identifica ariile suspecte. Diagnosticul de certitudine al cancerului de prostata se pune prin biopsia prostatica, cu ghidaj ecografic. Sub anestezie locala, se obţine un fragment mic din prostata, folosind un ac fin, introdus prin peretele rectului. Fragmentul recoltat este analizat la microscop, pentru a se determina tipul celulelor tumorale. Depistarea cancerului de prostata este posibila si prin teste complexe, cum este Oncotrail RGCC, care verifica prezenta markerilor specifici pentru acest tip de celule canceroase in sange.
Prezenta metastazelor este verificata cu ajutorul tomografiei computerizate si scintigrafiei osoase, dar riscul de metastazare este indicat si de testarea celulelor stem canceroase in sange, de exemplu prin testul METASTAT. In plus, alte teste complexe, cum este ONCONOMICS, evalueaza raspunsul tumorii la medicamente, iar CHEMOSNIP indica riscul de toxicitate al tratamentului.