Cancerul de san
In pofida progreselor in diagnosticare si tratament, cancerul de san reprezinta principala cauza de deces prin cancer la femeile din Europa. La nivel mondial, peste 1,2 milioane de femei sunt diagnosticate in fiecare an cu cancer al sanului.
Cancerul de san apare atunci cand celulele canceroase, cu originea in san se inmultesc si formeaza o tumora. El apare atat la femei, cat şi la barbati, dar este mult mai rar in randul reprezentantilor sexului masculin. Deoarece in sani exista numeroase tipuri de celule, si cancerul mamar este de multe feluri, fiecare cu un prognostic si tratament diferite.
Factori de risc ai cancerului de san
In cazul cancerului de san, genele cel mai des implicate sunt BRCA1 si BRCA2 care, atunci cand sunt functionale, asigura stabilitatea ADN-ului si previn cresterea necontrolata a celulelor. Aceste gene pot suferi mutatii, dintre care unele sunt nocive si au drept consecinta cresterea abrupta a riscului de cancer, in special mamar sau ovarian. Conform estimarilor, aproximativ 12% dintre femeile din populatia generala vor dezvolta un cancer de san in timpul vietii lor, comparativ cu aproximativ 60% dintre femeile care au mostenit o mutatie nociva in BRCA1 sau BRCA2. In plus, la aceste femei, cancerul apare adesea devreme, inainte de menopauza. Asadar, daca mama, sora sau bunica a suferit de cancer de san, si in special daca mai multe rude de sange s-au confruntat cu aceasta boala, e cazul sa faceti un test genetic pentru prezenta acestor gene.
Primul ciclu menstrual la o varsta frageda (inainte de 12 ani) si/sau menopauza instalata tarziu (dupa varsta de 55 de ani) cresc perioada de expunere a organismului la hormonii estrogeni, favorizand apariţia cancerului de sin. Studiile au aratat ca femeile care au avut prima menstruaţie la varsta de 16 ani au un risc de doua ori mai mic de a dezvolta cancer in timpul vietii, comparativ cu cele care au avut-o la 12 ani. In mod similar, menopauza ce apare cu 10 ani inainte de varsta medie reduce riscul apariţiei cancerului cu 35%.
Alti factori care cresc riscul de cancer de san sunt: nasterea primului copil dupa varsta de 30 de ani, sau absenta copiilor, lipsa alaptarii, contraceptivele orale, in special cand sunt administrate inainte de prima sarcina sau pe o perioada mai mare de 10 ani, obezitatea, in special la femeile dupa menopauza, care poate duce la creşterea nivelului de estrogeni. De asemenea, afecţiunile benigne ale sanului in antecedente şi starile precanceroase, frunctionarea deficitara a sistemului imunitar (SIDA, medicamente care scad imunitatea) si tulburarile hormonale (hipo- sau hipertiroidia şi excesul de estrogeni) va predispun la aparitia cancerului mamar.
Iradierea in zona pieptului (mai ales inainte de varsta de 30 de ani) si expunerea excesiva a sanilor la radiaţii ultraviolete sunt alti factori predispozanti. In plus, dieta bogata in grasimi, proteine şi dulciuri rafinate, consumul de alcool si fumatul activ sau pasiv cresc riscul afectiunii. Stresul este atat un factor de risc, cat şi un factor de agravare. Studiile indica o rata mai ridicata a cancerului la persoanele care au avut parte de mai multe evenimente stresante inainte de declanşarea bolii.
Cum se manifesta cancerul mamar
Cancerul de san este o lunga perioada de timp lipsit de orice semne care ar putea sa o anunţe pe femeie. Cel mai frecvent, femeile cu cancer de san se prezinta la medic deoarece observa o formaţiune dura in structura sanului. Alteori, constata modificari ale dimensiunii, formei sau aspectului sanilor (creşterea unui san comparativ cu celalalt, increţituri, piele asemanatoare cu coaja de portocala), precum şi a lejeritaţii de mişcare a unui san in comparaţie cu celalalt. Mai rar, primul semn clinic poate fi reprezentat de durere la nivelul sanului, secreţie mamelonara, o eczema a mamelonului, vascularizaţie pronunţata la nivelul sanului. Foarte rar, semnul clinic iniţial poate fi cauzat de o metastaza regionala (de exemplu in ganglionii din axila, aceştia fiind mariţi de volum şi duri) sau o metastaza la distanţa (de exemplu osoasa, cu apariţia durerii).
Diagnosticul cancerului de san
Mamografia si ecografia sanului sunt primele demersuri prin care medicul incearca sa puna diagnosticul. Punctia-biopsie, in care un ac subtire este introdus prin piele si tesutul mamar pana in tumora si extrage un fragment din aceasta pentru a fi examinat la laborator urmeaza, de obicei. Mai nou, cancerul de san poate fi depistat si prin teste genetice, de axemplu Oncotrail RGCC, care cauta in sange markeri specifici pentru celulele din cancerul mamar. Ca si in celelalte cazuri, tomografia computerizata evalueaza daca boala este localizata la san sau s-a extins in alte parti ale corpului.
Si in cazul cancerului mamar, exista investigatii de ultima ora care indica prognosticul si servesc la alegerea terapiei. De exemplu, valorile oncogenei HER-2/neu indica stadiul bolii, iar valorile sale inainte si dupa tratament pot fi folosite in evaluarea raspunsului la terapie. In cele din urma, vom folosi medicamente care ataca puncte strategice din structura celulelor, detectate prin teste genetice (HER2). Tot pentru femeile diagnosticate cu cancer de san, testarea celulelor canceroase circulante in sange poate indica nevoia de chimioterapie si riscul de metastaze la distanta (METASTAT). In plus alte teste complexe, cum este ONCONOMICS, evalueaza raspunsul tumorii la medicamente, iar CHEMOSNIP indica riscul de toxicitate al tratamentului.