Din ce cauza apare cancerul

In corpul unui om sanatos, fiecare celula ia nastere, creste, se inmulteste, isi indeplineste functia si moare conform cu ”instructiunile” pe care ADN-ul i le pune la dispozitie. Astfel, celulele normale se divizeaza intr-un mod ordonat si mor atunci cand sunt imbatranite sau deteriorate, celule noi luandu-le locul. In cancer, cresterea si diviziunea celulelor scapa de sub control, acestea nu mai mor cand sunt deteriorate, ci se inmultesc excesiv, formandu-se un nodul numit tumora. In plus, celulele canceroase se pot raspandi in alte parti ale corpului, unde apar noi tumori numite metastaze. De exemplu, celulele canceroase din plamani se pot deplasa in oase, sau in creier si sa se inmulteasca acolo, formand noi noduli cancerosi.

 

Nu a fost elucidat in totalitate modul in care apare cancerul si cauzele care il determina. Stim insa ca sunt implicate atat bagajul genetic al individului, cat si factorii de mediu si stilul de viata. Astfel, unele tipuri de cancer sunt legate in primul rand de genele pe care le mostenim de la parintii nostri, cum poate fi cazul cancerului de san. Alteori, cancerul apare fara o aparenta cauza genetica, fiind, insa, legat de prezenta altor boli in corp. De exemplu, hepatita cronica cu virusul B sau C predispune la aparitia cancerului de ficat. Si anumite aspecte care tin de stilul de viata inflenteaza aparitia cancerului.

 

De exemplu, prin fumat, individul inhaleaza mai mult de 7.000 de substante chimice, inclusiv peste 70 de substante cancerigene, care contribuie la aparitia cancerului de plaman si nu numai. De asemenea, dieta influenteaza riscul de cancer, alimentatia bogata in carne rosie si saraca in fibre favorizand aparitia cancerului colorectal. Consumul excesiv de alcool, obezitatea si sedentarismul sunt alti factori predispozanti.

Gama de teste