Importanta diagnosticului precoce al cancerului
Tratamentul da rezultatele cele mai bune atunci cand cancerul este depistat devreme, cand tumora are dimensiuni mici si este mai putin probabil sa se fi raspandit in alte parti ale corpului. Acest lucru inseamna o sansa mai buna de vindecare, mai ales in cazul in care cancerul poate fi indepartat printr-o interventie chirurgicala.
Un exemplu ce ilustreaza importanta diagnosticului timpuriu al cancerului este melanomul. Acesta este usor de indepartat in stadiile timpurii, rata de supravietuire la 5 ani (procentul de persoane care traiesc cel putin 5 ani de la diagnostic), in acest stadiu, fiind de aproximativ 98%. Odata ce melanomul s-a raspandit si in alte parti ale corpului, rata de supravietuire la 5 ani scade la aproximativ 16%.
De aceea, nu ignorati simptomele chiar daca unele, cum sunt oboseala sau tusea, sunt cauzate, probabil, de altceva decat cancerul. Totusi, niciun simptom nu ar trebui sa fie ignorat sau trecut cu vederea, mai ales in cazul in care a durat o lunga perioada lunga de timp sau se inrautateste. Uneori, este posibil sa se gaseasca cancerul inainte sa apara simptome, existand metode de diagnosticare precoce, numite metode de screening.
Depistarea cancerului inainte de aparitia simptomelor
- Cancerul de san
- examinarea manuala lunara a sanilor;
- incepand cu varsta de 45 de ani ar trebui sa efectueze anual mamografie.
- Cancerul colorectal
- Incepand de la varsta de 50 de ani, colonoscopia flexibila trebuie efectuata la fiecare 5 ani sau testul de sangerare oculta fecala anual.
- In cazul in care testul este pozitiv, trebuie urmat de colonoscopie.
- Cancerul de col uterin
- Femeile cu varste cuprinse intre 21 si 29 trebuie sa efectueze un test Papanicolau la fiecare 3 ani.
- Femeile cu varste cuprinse intre 30 si 65 trebuie sa efectueze testul Papanicolau, plus un test de HPV la fiecare 5 ani.
- Cancerul pulmonar:
- Persoanele cu varste cuprinse intre 55 si 74 de ani, cu istoric de fumat de minim 30 de pachete/ani si care inca fumeaza sau au renuntat in ultimii 15 ani trebuie sa efectueze o screening prin CT toracic in doza mica.
- Cancerul de prostata:
- Incepand cu varsta de 50 de ani, barbatii ar trebui sa-si dozeze nivelul PSA, combinat cu examenul digital al prostatei