Semne si simptome ale cancerului
Cancerul poate provoca aproape orice semn sau simptom, in functie de organul in care apare tumora, de dimensiunea tumorii si daca este raspandit la alte organe sau tesuturi. In unele cazuri, ca de exemplu cancerele care incep in creier, chiar si cea mai mica tumora poate provoca simptome. Pe de alta parte, majoritatea cancerelor nu provoaca semne sau simptome pana cand au crescut suficient de mari ca sa invadeze sau sa comprime structurile din jur. Adesea, cancerul de pancreas, de exemplu, nu-si tradeaza prezenta pana cand creste suficient pentru a apasa pe nervi (cauzand dureri de spate sau de burta), sau pentru a astupa canalul biliar, blocand fluxul de bila si determinand ingalbenirea pielii (icter).
Un cancer poate provoca, de asemenea, simptome precum febra, oboseala extrema, sau scaderea in greutate. Uneori, celulele canceroase elibereaza substante in sange care determina simptome care nu sunt, de obicei, legate de cancer. De exemplu, unele tipuri de cancer de pancreas pot elibera substante care produc cheaguri de sange in venele de la picioare.
10 semnale de alarma care pot trada un cancer
- Scadere in greutate inexplicabila:
Cele mai multe persoane cu boli maligne vor slabi si in special in cancerul de pancreas, stomac, esofag sau pulmonar. Astfel, o pierdere in greutate de peste 10 kilograme, la o persoana care nu si-a propus sa slabeasca si nu a urmat o dieta, poate fi primul semn al cancerului. - Febra:
Febra este foarte frecventa la persoanele care sufera de cancer si apare, de obicei, dupa ce boal s-a extins de la sediul initial. Mai rar, febra poate fi un semn precoce al cancerului, cum se intampla in cancerele provenite din celulele sangelui, cum este leucemia sau limfomul. - Oboseala:
Oboseala permanenta, care nu dispare dupa odihna poate fi un simptom important pe masura ce tumora creste. Poate sa apara si mai devreme, cum se intampla in leucemie. Cancerul de colon sau de stomac poate provoca pierderea de sange, determinand anemie si, in consecinta, oboseala. - Durerea:
Durerea poate fi un simptom precoce in unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul osos sau cancerul testicular. Durerea de cap care nu cedeaza la antialgice poate fi consecinta unei tumori pe creier. Cel mai adesea, insa, durerea din cauza cancerului apare cand acesta a crescut suficient cat sa comprime nervii sau organele din jur, sau cand acesta s-a raspandit deja (metastaza). De exemplu, durerile de spate, de oase pot fi consecinta unui cancer de prostata cu metastaze osoase. - Tuse sacaitoare, raguseala:
O tuse care nu mai trece, ci dureaza mai mult de o luna, poate fi un semn de cancer pulmonar. De asemenea, raguseala persistenta poate fi un semn de cancer al laringelui sau al glandei tiroide. - Dificultate la inghitire:
Durerea in gat care nu trece dupa o saptamana – doua, dificultatea la inghitire care nu dispare, ci se agraveaza trepatat pot semnala un cancer al esofagului, stomacului sau faringelui. - Modificarea tranzitului intestinal sau a mictiunii:
Constipatia, diareea sau o modificare a aspectului scaunului pot fi semne de cancer de colon. Durerea la urinare, prezenta sangelui in urina, sau o modificare a frecventiei urinarii (nevoia de a urina mai frecvent decat in mod obisnuit) ar putea fi legata de cancerul de vezica urinara sau de prostata. - Sangerare neobisnuita:
Tusea cu eliminare de sange poate fi un semn de cancer pulmonar. Prezenta sangelui in scaun ar putea fi un semn de cancer de colon sau de cancer rectal. Cancerul uterin poate provoca sangerari vaginale in afara menstuatiei. Sangele in urina poate fi un semn de cancer de vezica urinara sau de cancer renal. O scurgere de sange de la nivelul mamelonului poate fi un semn de cancer de san. - Modificari ale pielii:
Modificarea recenta a unui neg sau a unei alunite, care isi schimba culoarea, dimensiunea sau forma poate semnala un cancer de piele, ca si o pata care se mareste sau o rana care nu se vindeca. In afara de cancerul de piele si alte tipuri de cancer pot provoca modificari ale pielii, ca de exemplu, inchiderea la culoare a pielii (hiperpigmentare), colorarea galbena a pielii (icter), inrosirea acesteia (eritem), mancarime (prurit), cresterea excesiva a parului. - Aparitia unui nodul:
Multe tipuri de cancer pot fi resimtite prin piele, sub forma unui nodul, a unei galme dure care a aparut recent si care creste in dimensiune. Aceste tipuri de cancer apar mai ales la nivelul sanului, testiculului, ganglionilor limfatici.